Ile lat ważne jest świadectwo energetyczne w Lublinie?
Świadectwo energetyczne jest zasadniczo ważne przez 10 lat od dnia sporządzenia, ale określone prace w budynku mogą spowodować wcześniejszą utratę jego ważności.
Świadectwo charakterystyki energetycznej jest ważne przez 10 lat od dnia jego sporządzenia. Wynika to bezpośrednio z art. 14 ustawy o charakterystyce energetycznej budynków i zasada jest taka sama w Lublinie, jak w pozostałych częściach Polski.
Dziesięcioletni termin nie oznacza jednak, że każde świadectwo zachowa ważność przez cały ten okres. Dokument może stracić ją wcześniej, jeżeli w budynku lub jego części zostaną przeprowadzone roboty budowlano-instalacyjne, w wyniku których zmieni się charakterystyka energetyczna nieruchomości. Oficjalne informacje Ministerstwa Rozwoju i Technologii wymieniają jako przykłady m.in. wymianę okien, wymianę źródła ciepła oraz docieplenie budynku.
Dlatego przy korzystaniu ze starszego świadectwa warto sprawdzić nie tylko widniejącą na nim datę, ale również to, czy od czasu jego sporządzenia nieruchomość nie została istotnie zmodernizowana.
Od kiedy liczy się 10 lat ważności świadectwa energetycznego?
Okres ważności liczy się od dnia sporządzenia świadectwa charakterystyki energetycznej. Nie jest to data sprzedaży mieszkania, podpisania umowy najmu ani moment, w którym właściciel po raz pierwszy wykorzystał dokument.
Ma to praktyczne znaczenie. Jeżeli świadectwo zostało sporządzone wcześniej, a nieruchomość zostaje wystawiona na sprzedaż dopiero po kilku latach, nie rozpoczyna się nowy dziesięcioletni okres. Dokument zachowuje pierwotny termin ważności.
Tabela nr 1. Ważność świadectwa energetycznego w różnych sytuacjach
Sytuacja Co dzieje się ze świadectwem? Co warto sprawdzić? Brak zmian w nieruchomości zasadniczo ważne przez 10 lat datę sporządzenia Sprzedaż w okresie ważności samo zbycie nie skraca ważności czy dokument nadal odpowiada nieruchomości Wynajem w okresie ważności sam najem nie powoduje utraty ważności termin i aktualność dokumentu Wymiana okien może spowodować utratę ważności czy zmieniła charakterystykę energetyczną Zmiana źródła ciepła może spowodować utratę ważności wpływ nowej instalacji na charakterystykę Docieplenie budynku może spowodować utratę ważności aktualne parametry przegród Upływ 10 lat świadectwo traci ważność czy nowe będzie potrzebne w danej sytuacji
Ministerstwo wyjaśniało również, że okresu tego nie należy liczyć od daty wizyty w ocenianym budynku, lecz właśnie od daty sporządzenia świadectwa.
Czy świadectwo zawsze jest ważne dokładnie 10 lat?
Nie. 10 lat to maksymalny podstawowy okres ważności, a nie gwarancja, że każde świadectwo będzie można wykorzystywać przez pełną dekadę.
Art. 14 ust. 2 ustawy przewiduje wcześniejszą utratę ważności, jeżeli w wyniku robót budowlano-instalacyjnych zmieni się charakterystyka energetyczna budynku lub jego części.
Istotny jest tutaj skutek przeprowadzonych prac. Nie powinno się więc upraszczać tej zasady do stwierdzenia, że jakikolwiek remont automatycznie unieważnia świadectwo. Malowanie ścian czy wymiana podłogi to zupełnie inna sytuacja niż termomodernizacja albo zmiana systemu ogrzewania.
Jak długo ważne jest świadectwo energetyczne?Jakie prace mogą skrócić ważność świadectwa energetycznego?
Ministerstwo jako przykłady robót mogących spowodować wcześniejszą utratę ważności wskazuje wymianę okien, wymianę źródła ciepła oraz docieplenie budynku. Wspólną cechą tych prac jest możliwość zmiany charakterystyki energetycznej nieruchomości.
Przykładowo stare okna mogą zostać zastąpione stolarką o znacznie lepszych parametrach cieplnych. Docieplenie elewacji może ograniczyć straty ciepła, a zastąpienie dotychczasowego źródła ogrzewania innym systemem może wpłynąć na wskaźniki energetyczne.
W takiej sytuacji wcześniejsze świadectwo może przestać odpowiadać aktualnemu stanowi technicznemu nieruchomości.
Czy każda modernizacja oznacza utratę ważności dokumentu?
Nie. Ustawa nie posługuje się zasadą „remont = nieważne świadectwo”. Warunkiem jest to, aby w wyniku robót budowlano-instalacyjnych uległa zmianie charakterystyka energetyczna budynku lub jego części.
Dlatego trzeba rozróżnić prace wpływające na parametry energetyczne od zwykłych zmian estetycznych lub wyposażeniowych.
Wymiana mebli, malowanie ścian czy położenie nowych paneli podłogowych co do zasady nie są tym samym rodzajem ingerencji co docieplenie ścian zewnętrznych, wymiana stolarki okiennej albo zmiana systemu ogrzewania.
Jeżeli właściciel ma wątpliwości po większym remoncie, warto przekazać osobie sporządzającej świadectwa informacje o wykonanych pracach i ustalić ich znaczenie dla charakterystyki energetycznej.
Czy po wymianie okien trzeba wykonać nowe świadectwo?
Wymiana okien jest jednym z przykładów podanych w oficjalnych materiałach ministerstwa jako praca, która może zmienić charakterystykę energetyczną budynku lub lokalu.
Nie oznacza to jednak, że po zamontowaniu nowych okien każdy właściciel mieszkania musi natychmiast zamówić nowe świadectwo.
Kluczowe są dwie kwestie: czy prace zmieniły charakterystykę energetyczną oraz czy właściciel znajduje się w sytuacji, w której potrzebuje ważnego świadectwa. Jeżeli przykładowo mieszkanie ma zostać sprzedane lub wynajęte, nie należy posługiwać się świadectwem, które utraciło ważność wskutek wcześniejszych prac.
Czy zmiana ogrzewania wpływa na ważność świadectwa?
Może wpływać bardzo istotnie. System ogrzewania jest jednym z podstawowych elementów uwzględnianych przy określaniu charakterystyki energetycznej nieruchomości.
Jeżeli po sporządzeniu świadectwa stary system zostanie zastąpiony innym źródłem ciepła, wcześniejsze obliczenia mogą już nie opisywać aktualnego stanu budynku. Wymiana źródła ciepła jest wprost wskazywana przez MRiT jako przykład prac mogących prowadzić do wcześniejszej utraty ważności świadectwa.
Dlatego informacje o modernizacji instalacji grzewczej należy przekazać wykonawcy przy sporządzaniu kolejnego dokumentu.
Podstawowy okres ważności świadectwa energetycznegoCzy sprzedaż nieruchomości rozpoczyna nowy okres ważności?
Nie. Sprzedaż nie powoduje ponownego rozpoczęcia dziesięcioletniego terminu. Jeżeli właściciel dysponuje ważnym świadectwem, przekazuje je nabywcy, ale data transakcji nie zastępuje daty sporządzenia dokumentu.
Przykładowo świadectwo sporządzone kilka lat wcześniej nie staje się ponownie ważne przez następne 10 lat tylko dlatego, że lokal zmienił właściciela.
Nabywca powinien więc zwrócić uwagę na datę znajdującą się w otrzymanym dokumencie. Pozwala ona ocenić, jak długo – przy założeniu braku zmian wpływających na charakterystykę energetyczną – świadectwo pozostanie ważne.
Czy wynajem mieszkania skraca ważność świadectwa?
Sam fakt zawarcia umowy najmu również nie powoduje skrócenia okresu ważności. To oznacza, że przy kolejnej umowie najmu można korzystać z istniejącego świadectwa, o ile nadal jest ono ważne i nie zaszły okoliczności powodujące wcześniejszą utratę jego ważności.
Nie ma zatem zasady wymagającej sporządzania nowego dokumentu dla każdego kolejnego najemcy wyłącznie dlatego, że zmieniła się osoba korzystająca z mieszkania.
Inaczej wygląda sytuacja, gdy od sporządzenia dokumentu upłynęło już 10 lat albo przeprowadzono prace zmieniające charakterystykę energetyczną.
Co dzieje się po upływie 10 lat?
Po upływie ustawowego okresu świadectwo nie jest już ważnym świadectwem charakterystyki energetycznej, którym można posługiwać się tam, gdzie wymagany jest aktualny dokument.
Nie oznacza to jednak, że właściciel każdego mieszkania czy domu musi dokładnie w dziesiątą rocznicę automatycznie zamawiać nowe świadectwo.
Samo posiadanie nieruchomości na własny użytek nie tworzy powszechnego obowiązku ciągłego odnawiania świadectwa. Nowy dokument będzie potrzebny wtedy, gdy wystąpi sytuacja, w której przepisy wymagają jego sporządzenia lub przekazania – przykładowo przy sprzedaży albo wynajmie.
Czy stare świadectwa sporządzone przed zmianą przepisów zachowują ważność?
Tak, ale trzeba zwrócić uwagę na przepisy przejściowe. Ministerstwo wskazuje, że świadectwa przekazane przed wejściem w życie zmian z 28 kwietnia 2023 r. zachowały ważność przez okres, na jaki zostały sporządzone.
Nie należy więc automatycznie uznawać dokumentu za nieważny tylko dlatego, że został przygotowany przed 28 kwietnia 2023 r.
Trzeba natomiast sprawdzić jego pierwotny termin oraz ustalić, czy od czasu sporządzenia nie wykonano robót wpływających na charakterystykę energetyczną nieruchomości.
Gdzie sprawdzić datę ważności świadectwa?
Podstawową informacją jest data sporządzenia znajdująca się na dokumencie. Od niej liczy się ustawowy okres 10 lat.
Świadectwa sporządzane zgodnie z aktualnymi zasadami otrzymują również numer w Centralnym Rejestrze Charakterystyki Energetycznej Budynków. Numer pozwala zidentyfikować dokument i jest jednym z elementów, które warto zweryfikować przed wykorzystaniem świadectwa przy transakcji.
Przy starszym dokumencie warto dodatkowo przeanalizować historię nieruchomości. Sam fakt, że od daty sporządzenia nie upłynęło jeszcze 10 lat, nie wystarczy, jeżeli w międzyczasie wykonano roboty powodujące zmianę charakterystyki energetycznej.
Kiedy zamówić nowe świadectwo energetyczne w Lublinie?
Nowy dokument należy rozważyć przede wszystkim wtedy, gdy dotychczasowe świadectwo utraciło ważność, a nieruchomość znajduje się w sytuacji wymagającej aktualnego świadectwa.
Może to dotyczyć zarówno upływu 10 lat, jak i wcześniejszych prac budowlano-instalacyjnych wpływających na charakterystykę energetyczną.
Nie warto natomiast zamawiać kolejnego dokumentu tylko dlatego, że obecne świadectwo ma już kilka lat. Jeżeli nadal mieści się w ustawowym okresie, a charakterystyka energetyczna nieruchomości nie uległa zmianie wskutek odpowiednich robót, może pozostawać ważne.
W przypadku nieruchomości w Lublinie obowiązuje dokładnie ta sama zasada co w całym kraju: 10 lat od dnia sporządzenia, chyba że wcześniej wystąpią okoliczności określone w art. 14 ust. 2 ustawy.
Podstawę prawną można sprawdzić bezpośrednio w tekście ustawy o charakterystyce energetycznej budynków, a praktyczne wyjaśnienia dotyczące ważności publikuje Ministerstwo Rozwoju i Technologii.